W Zespole Szkół Usługowych odbyło się w czwartek 12 kwietnia podsumowanie projektu „Tradycja na nowo - Ostrowskie Smaki Dla Zdrowia”. Z tej okazji podpisano List Intencyjny z Uniwersytetem Medycznym w Poznaniu dotyczący współpracy obu placówek edukacyjnych na polu zdrowego żywienia.
Galeria zdjęć
Przyczynkiem do projektu „Tradycja na nowo - Ostrowskie Smaki Dla Zdrowia” był innowacyjny pomysł uczniów zgłoszony do Techno-Grantu, który zyskał aprobatę komisji grantowej, która przyznała środki finansowe na jego realizację.
Zespół projektowy w składzie: Jan Smoliński, Natalia Pająk, Julia Nowak, Julia Majchrzak, Karina Urbańska oraz Zuzanna Żychlińska (uczniowie klasy 1tb) wraz z opiekunami projektu: Bogumiłą Piec i Katarzyną Sajnaj-Sobczak przystąpił do pracy nad stworzeniem receptur kulinarnych na potrawy dedykowane diabetykom oraz wszystkim osobom ceniącym zdrowy styl życia.
Część koncepcyjna projektu odbyła się 1 marca 2018r. na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu i dotyczyła zagadnień: rola żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, choroby dietozależne, przyczyny powstawania cukrzycy i żywienie w cukrzycy oraz wymienniki węglowodanowe w diecie diabetyka. Wykłady połączone z warsztatami zostały zorganizowane przy wsparciu i dzięki uprzejmości pana dr n. med. Rafała Staszewskiego-Kanclerza uczelni. Szkolenie przeprowadziły panie: mgr Ewa Kaczmarek, dietetyk i psychodietetyk oraz mgr Sylwia Stróżyk, dietetyk kliniczny.
Kolejnym krokiem w realizacji projektu były warsztaty w cukierni Marcepanek, gdzie uczniowie doskonalili swoje umiejętności w zakresie produkcji ciasta drożdżowego.
Etap praktyczny polegający na modyfikowaniu i testowaniu receptur realizowany był w pracowniach technologicznych Zespołu Szkół Usługowych. Przeprowadzono szereg prób technologicznych, podczas których powstawały potrawy zawierające zdrowe zamienniki węglowodanowe takie jak erytrytol i ksylitol w miejsce cukru, mąka orkiszowa, owsiana, jaglana i graham zamiast mąki pszennej. W efekcie powstało 6 receptur kulinarnych na tradycyjne potrawy wielkopolskie w nowej, zdrowszej wersji: ułański rumpuć, szare kluchy, koszarowe kopytka, rogaliki św. Josemarii, makowy wianuszek św. Rafała oraz ostrowska szneka. Opinii dietetycznej na temat receptur dokonała Pani Sylwia Stróżyk, która doceniła pracowitość i determinację uczniów. W opinii czytamy m.in.: „Uczniowie pokazali jak tradycyjne polskie potrawy można przygotować w sposób nowoczesny i zdrowy. Niewątpliwie uświadomili nam wszystkim, że pacjent z cukrzycą może skosztować tradycyjnych smaków bez obaw o zbyt gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.”
Dnia 12 kwietnia 2018r. w Zespole Szkół Usługowych odbyło się spotkanie podsumowujące projekt połączone z degustacją potraw. Obok członków kapituły grantowej uczestniczyli w nim pracodawcy. Pracodawcy wyrazili się bardzo pochlebnie ta temat przygotowanych potraw i są zainteresowani włączeniem nowych receptur do oferty swoich restauracji i cukierni ze względu na duże zapotrzebowanie na potrawy i wyroby cukiernicze wśród diabetyków. Tradycyjne potrawy w nowej odsłonie będą dostępne w restauracjach Senator, Limba Catering, Gościniec Zębcowski oraz w cukierni Marcepanek.
Punktem kulminacyjnym uroczystości było podpisanie listu intencyjnego przez pana Rafała Staszewskiego, kanclerza Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu oraz dyrektora ZSU pana Dariusza Kaczmarka. List stanowi zapowiedź dalszej współpracy między Uniwersytetem Medycznym a Zespołem Szkół Usługowych w dziedzinie nauki. Pan kanclerz wyraził uznanie grupie projektowej za kreatywność, zaangażowanie i ogrom pracy włożonej w opracowanie receptur i przygotowanie tradycyjnych wielkopolskich potraw w nowej bardzo smacznej odsłonie.
Uczniowie zaangażowani w realizację projektu „Tradycja na nowo - Ostrowskie Smaki Dla Zdrowia” zapytanio ocenę swojej pracy stwierdzili jednogłośnie, że zarówno warsztaty na Uniwersytecie Medycznym, zajęcia w ostrowskiej cukierni jak i praca nad potrawami w szkolnych pracowniach były dla nich niezwykle cenną lekcją i pogłębiły ich wiedzę na temat chorób cywilizacyjnych. Zdobyta wiedza i umiejętności pozwoliła im w pełni zrealizować założony cel, jakim było opracowanie i sprawdzenie zestawu receptur kulinarnych przeznaczonych przede wszystkim dla diabetyków:
- Czujemy się wyróżnieni, że jako uczniowie pierwszej klasy na starcie swojej kulinarnej przygody mogliśmy wziąć udział w projekcie, który może przyczynić się do podniesienia jakości życia osób dotkniętych cukrzycą.
Inf. ZSU
Komentarze
Zostaw komentarz