Bednarek z „Talizmanem” w ostrowskim klubie

Bednarek z „Talizmanem” w...

Kamil Bednarek wraz z zespołem wyrusza w premierową trasę koncertową,...
W Skrzebowej odnowiono zabytki

W Skrzebowej odnowiono zabytki

Zabytkowa chrzcielnica i przenośny feretron z obrazami maryjnymi...
Świąteczna Ostrovia 1909

Świąteczna Ostrovia 1909

Okres poprzedzający Święta Bożego Narodzenia pokazuje jak znakomitą rodzinę...
Doskonalili umiejętności mediacyjne w Gdańsku

Doskonalili umiejętności...

Powiat ostrowski stawia na młodzież, a młodzież stawia na zdobywanie nowych...
Dezerter po raz pierwszy zagra w Fanaberii

Dezerter po raz pierwszy...

Legenda polskiego punk-rocka po raz pierwszy zagra w ostrowskiej Fanaberii...
15
Piątek
Grudzień 2017
Loading...
Poprzedni Grudzień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
27282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
imieniny:
Celiny, Ireneusza, Niny
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

„Mistrz Karpia 2017” – z Antonina

2017-12-03 16:37:34

Z Danutą Kowalską, właścicielką Restauracji – Pensjonatu „Lido” w Antoninie o wygranej w tegorocznej edycji Mistrza Karpia, potrawach z karpia i historii związanej z tradycją przygotowywania ryb rozmawia Michał Zimniak.

Wygrała Pani najważniejszą nagrodę Mistrza Karpia 2017 przyznawaną przez publiczność. Spodziewała się Pani takiego wyróżnienia?

- Konkurs w tym roku był bardzo wyrównany. Potrawy, które degustowali a następnie oceniali zgromadzeni goście przygotowywało aż osiem restauracji z Doliny Baryczy. Każda restauracja specjalizuje się w serwowaniu konkretnego dania, różnych form dań rybnych. Restauracja „Lido” to jest początek historii karpia. Karp jest tutaj podawany już od lat sześćdziesiątych. Wyróżnienie publiczności nie zaskakuje, staramy się od lat aby nasze potrawy były smaczne. Produkt z Gospodarstwa Rybackiego w Przygodzicach jest bardzo dobry, trzeba go odpowiednio przyrządzić. Bardzo się cieszę z tego wyróżnienia, to znaczy, że nasz trud został dostrzeżony.

 

Potrawa, którą podbiła Pani serca publiczności był karp z sosem z grzybów z lasów radziwiłłowskich. Czy może nam Pani zdradzić sekret przygotowania tego dania rybnego?

- Jak już wspomniałam, najważniejsza jest ryba. Od lat współpracuję i kupuję karpia z Gospodarstwa Rybackiego w Przygodzicach. Sekret więc chyba to po prostu znakomita ryba, którą ja tylko odpowiednio przyrządzam. Warto zaznaczyć, że w konkursie udział wzięły tylko dwie restauracje z Wielkopolski, cała reszta to restauratorzy z Dolnego Śląska. Karp serwowany przez nas, jest przede wszystkim świeży, smażony na tradycyjnej płycie węglowej. Swoją rolę odgrywa też psychologia. Dania rybne serwowane przez moją restaurację są odpowiednio przyprawione, podawane z grzybami zebranymi w antonińskich lasach. Talerz jest odpowiednio udekorowany w tym przypadku jarmużem. Czasami używamy zwrotu, że je się oczami. To chyba cały sekret zwycięskiego dania.

 

Jakich innych dań na co dzień spróbować mogą klienci w Restauracji – Pensjonacie „Lido” w Antoninie?

- Mamy bogatą ofertę potraw z karpia. Serwujemy zupę rybną karpiówkę, mamy roladki z karpia ze szpinakiem, tradycyjne filety z karpia z sosem czosnkowym, karpia z sosem lazurowym i teraz także karpia z sosem z podgrzybków. Moją specjalnością jest także pstrąg oraz sandacz. Jeżeli chodzi o dania mięsne polecam stek z Radziwiłła, przyrządzonego na sposób tradycyjny, tak jak gospodynie przyrządzały tę potrawę Michałowi Radziwiłłowi. Oferujemy naszą tradycyjną polską kuchnię, która spełnia oczekiwania naszych klientów. Nasi goście uwielbiają degustację tych specjałów. Nasze dania posiadają znak jakości „Dolina Baryczy poleca”. Zapewniam, że każdy znajdzie coś dla siebie w naszym menu.

 

 

Dużo historii w całej naszej rozmowie. Proszę odpowiedzieć na pytanie: Od kiedy działa Pani restauracja? Od kiedy Pani prowadzi restaurację?

- Restauracja na terenie Antonina działa od lat sześćdziesiątych. Wcześniej pracowałam w Pałacu Książąt Radziwiiłłów w Antoninie. „Lido” przejęłam w dzierżawę ponad dwadzieścia lat temu. Prowadzę biznes do chwili obecnej. Mam nadzieję, że mój potomek przejmie po mnie tę schedę. Pragnę aby kontynuował to co mi udało się do tej pory stworzyć. Wspólnie prowadzimy akcje marketingowe. Jeśli chodzi o zbliżające się święta Bożego Narodzenia mamy zamówione i przygotowane kolacje wigilijne. Przyjmujemy w  tym pięknym okresie w polskiej tradycji dużą rodzinę, która będzie mieszkała w pensjonacie. Mamy pomysł na przyszłość, który się krystalizuje. W przyszłym roku, zaczniemy go tworzyć. Dziękuję za rozmowę. Dziękuję za państwa zaufanie. Składam za pośrednictwem portalu www.tubaostrowa.pl świąteczne życzenia wszystkim mieszkańcom południowej Wielkopolski. 



705.062 kg wyrobów zawierających azbest zostało zdemontowanych i unieszkodliwionych na składowisku odpadów niebezpiecznych w ciągu mijającego właśnie roku 2017.

2017-12-14 12:17:22

Czujniki pozwalające monitorować w czasie rzeczywistym jakość powietrza mogą trafić do kilku ostrowskich lokalizacji, pod warunkiem, że zagłosują na nie ostrowianie.

2017-12-01 11:03:45

Od 1grudnia 2017 r. można składać wnioski o dofinansowanie w ramach drugiej edycji techno grantów. TECHNO - GRANTY zostały uchwalone przez Zarząd Powiatu Ostrowskiego w 2016 roku jako forma...

2017-11-28 21:35:58

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!