Bednarek z „Talizmanem” w ostrowskim klubie

Bednarek z „Talizmanem” w...

Kamil Bednarek wraz z zespołem wyrusza w premierową trasę koncertową,...
W Skrzebowej odnowiono zabytki

W Skrzebowej odnowiono zabytki

Zabytkowa chrzcielnica i przenośny feretron z obrazami maryjnymi...
Świąteczna Ostrovia 1909

Świąteczna Ostrovia 1909

Okres poprzedzający Święta Bożego Narodzenia pokazuje jak znakomitą rodzinę...
Doskonalili umiejętności mediacyjne w Gdańsku

Doskonalili umiejętności...

Powiat ostrowski stawia na młodzież, a młodzież stawia na zdobywanie nowych...
Dezerter po raz pierwszy zagra w Fanaberii

Dezerter po raz pierwszy...

Legenda polskiego punk-rocka po raz pierwszy zagra w ostrowskiej Fanaberii...
15
Piątek
Grudzień 2017
Loading...
Poprzedni Grudzień Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
27282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
imieniny:
Celiny, Ireneusza, Niny
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz

Nagrody dla restauratorów z Doliny Baryczy /foto/

2017-11-30 23:00:03

Karczma „Górecznik” była gospodarzem konferencji podsumowującej Dni Karpia 2017. To zwieńczenie ponad 60 wydarzeń, które odbywały się jesienią w restauracjach w Dolinie Baryczy. Gościem specjalnym w Przygodzicach była Julka Cymbaluk, zdobywczyni I miejsca w konkursie „MasterChef junior” emitowanego przez stację telewizyjną TVN.

Kilkanaście restauracji wzięło udział w tegorocznej edycji Dnia Karpia 2017. Ponad 150 gości kosztowało, degustowało potraw przygotowanych przez restauratorów. Nagrodę Mistrza Karpia jury zdobyła Restauracja „Hubertówka” z Milicza. Zwyciężyło danie „domowe kluski śląskie z sosem rybnym”. Zgromadzonym gościom, którzy głosowali na osiem potraw, najbardziej zasmakował karp z sosem z grzybów z lasów radziwiłłowskich przygotowany przez Danutę Kowalską z Restauracji – Pensjonat „Lido” w Antoninie. Skosztować można było rozmaitych potraw z karpia. Na suto zastawionych stołach znalazł się: karp pod pierzynką, pierogi z karpia, gołąbki z karpia milickiego, karp w sosie porowym, pasztet z karpia, pasta z karpia czy też sum milicki. Niespodzianką  przygotowaną przez organizatorów był pokaz Julki Cymbaluk, zwyciężczyni programu telewizyjnego emitowanego na wizji stacji TVN „MasterChef junior”. Dziewczynka w profesjonalny sposób zaprezentowała jak zrobić z karpia... sushi.

- Restauratorzy zaproponowali dzisiaj osiem dań z karpia. Mimo, że podstawowy składnik, karp, jest jeden to dania są różnorodne. Spróbowaliśmy przystawek, zup, czy też karpia smażonego podanego na wiele sposobów. Ocenialiśmy smak, aranżację, dobór składników  - powiedział Zbigniew Szeląg  wiceprezes zarządu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Mistrz Karpia to dwie odsłony konkursu. Pierwsza z nich to wybór Mistrza Karpia przez jury, część druga to nagroda publiczności. W tym roku do konkursu przystąpiło 14 restauracji. Dodatkową nagrodą przyznaną w tym roku było wyróżnienie dla potrawy z ryb Doliny Baryczy dla dzieci. Po uroczystym poczęstunku, wyłonieniu zwycięzców dla zgromadzonych gości odbył się recital gwiazdy wieczoru – zespołu ze Żmigrodu. Pomysłodawcą i organizatorem Mistrza Karpia jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”.

 

Inf./Fot. Michał Zimniak



W dniu 15 listopada bieżącego roku w Forum Synagoga odbył się uroczysty koncert inaugurujący V Mazel Tov  Festiwal – Historia, Kultura, Tradycja i Dziedzictwo Narodu Żydowskiego. 

2017-11-27 15:48:16

Około miesiąca potrwają prace na drodze do Strzyżewa. To odcinek drogi kończący rozpoczęte wcześniej prace. Ze względu na podkłady torfów pod jezdnią ulegające przemieszczeniom była to jedna z...

2017-07-28 15:53:15

Dmytro Kononov z Kalisza wygrał drugą edycję  biegu na 10 kilometrów "Dyszka Pięciu Stawów" ze startem i metą w Jankowie Przygodzkim. 

2017-06-13 10:54:44

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!