Weekendowy Rozkład Jazdy Kibica

Weekendowy Rozkład Jazdy...

Sobota - na arenach sportowych, niedziela - przed telewizorem, to najkrótsza...
„Muzykiem być” w Ostrowie

„Muzykiem być” w Ostrowie

Kolejne artystyczno-edukacyjne spotkanie z cyklu organizowanego przez...
Czy Moja Wola wróci do skarbu państwa?

Czy Moja Wola wróci do...

Trwa akcja zbierania podpisów pod petycją do Starosty Ostrowskiego Pawła...
Wyśpiewane zwycięstwo Mai

Wyśpiewane zwycięstwo Mai

Maja Kupczyk, uczennica klasy 3e oddziału gimnazjalnego Szkoły Podstawowej...
10 piosenek Boba Dylana rozpocznie Mazel Tov Festival

10 piosenek Boba Dylana...

Kolejną edycję Mazel Tov Festival zainauguruje szczególny koncert w...
18
Sobota
Listopad 2017
Loading...
Poprzedni Listopad Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
3031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
123
imieniny:
Klaudyny, Romana, Tomasza
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz
Strona główna » Nauka

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w „Dziewiątce”

2017-11-13 20:33:07

W Szkole Podstawowej nr 9 obchodzono w minionym tygodniu Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania stawia sobie za cel zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety. Obchody Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania stwarzają okazję do podkreślenia ogromnej roli śniadania w diecie dzieci w wieku szkolnym. 

Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują podczas lekcji, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów oraz wykazują się lepszą sprawnością fizyczną. 

8 listopada w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania odbył się w Szkole Podstawowej nr 9 poranek dla zdrowia. Uczniowie klas I-III po raz kolejny, w tym roku szkolnym zjedli wraz ze swoimi wychowawcami zdrowe śniadanie, do którego zgromadzili moc śniadaniowych atrakcji, w postaci pomidorów, ogórków, natki pietruszki i sałaty i sporządzili z nich wspaniałe, kolorowe i apetyczne kanapki.

Przedstawiciele klas trzecich przy wsparciu pani Beaty Czekalskiej oraz pani Bożeny Niklewicz przygotowali pierwszakom niespodziankę w postaci kolorowej galaretki posypanej ziarenkami słonecznika. Nie bez powodu wybrano słonecznik, gdyż jest on doskonałym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B. Dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego. Galaretka natomiast zawiera żelatynę, która wpływa korzystnie na pracę stawów.

Bardzo ważne jest to, by produkty, z których komponujemy śniadanie miały wysoką jakość i wartość odżywczą. Jedzenie śniadań wpływa korzystnie nie tylko na naukę naszych dzieci, ale również zmniejsza ryzyko nadwagi, ponieważ po zjedzeniu śniadania nie odkłada się tkanka tłuszczowa. Pełnowartościowe śniadanie zapewnia dzieciom energię na cały poranek.

Dyrektor Justyna Uciechowska oraz wicedyrektor Maria Gryczka, które obserwowały przygotowanie wartościowego deseru dla pierwszaków, były pod ogromnym wrażeniem umiejętności kulinarnych małych kucharzy. Kulinarne zadanie trzecioklasistów zostało wykonane dzięki życzliwości pani Urszuli Pawlak, która zaprosiła dzieci do szkolnej kuchni.

Działania zrealizowane w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania nie były jedynymi zadaniami dotyczącymi zdrowia w „Dziewiątce”. W ramach działań prozdrowotnych odbył się apel dla uczniów klas pierwszych pod hasłem "Radosny uśmiech. Radosna przyszłość”. Podczas spotkania zostały poruszone zagadnienia dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej. Apel został przygotowany przez dzieci z klasy III b (wychowawca – p. Beata Czekalska). Poza tym uczniowie z klas I – III w minionym miesiącu spędzili wiele czasu na świeżym powietrzu. Brali udział w jesiennych spacerach do lasu oraz do parku. W czasie wyjść uczestniczyli w ciekawych grach i zabawach ruchowych. W ramach realizacji programu "Mleko, owoce i warzywa dla uczniów" odbyły się zajęcia na temat diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Dzieci w każdym tygodniu ze apetytem spożywają w szkole zdrowe przekąski w postaci świeżych owoców, warzyw oraz produktów mlecznych. W naszej szkole nie zabrakło również warsztatów pod tytułem "Wyprawa z kotem Mleczysławem”, w czasie których zwrócono uwagę na ogromną rolę mleka oraz produktów mlecznych w codziennej diecie.

Obecnie panuje „moda” na zdrowe żywienie. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego stylu życia. Nie mniej jednak, jest to nadal ogromne pole do działania. Tego typu działania mają zachęcić dużych i małych, aby przyjrzeli się uważnie, co spożywają? Jak wyglądały posiłki w ciągu ostatniego tygodnia? Czy jadłeś codziennie śniadanie? Czy w Twojej diecie nie zabrakło ważnych składników (np. ryb, owoców, warzyw?) Ile jesz słodyczy? Czy nie masz problemów z odpowiednią wagą ciała?

Zdrowa dieta jest podstawą do dobrej kondycji i zdrowia, warto więc zadbać o siebie i swoją dietę już dziś!



Kocham Cię Polsko! To zdanie z pełną świadomością i przekonaniem wykrzyknęli w miniony piątek uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej nr 6, zebrani na uroczystym apelu z okazji Narodowego...

2017-11-13 19:38:05

W czwartek 9 listopada w Filii nr 7 dla Dzieci i Młodzieży odbyło się rozstrzygnięcie konkursu literacko-plastycznego pod hasłem „I Ty zostań kumplem Mikołajka”. 

2017-11-14 19:17:14

Uczestnicy projektu Erasmus+ w tym uczniowie Szkoły Podstawowej nr 5, tym razem spotkali się na Cyprze, gdzie po mieli okazję zobaczyć jak wygląda edukacja w tym kraju.

2017-11-14 19:31:24

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!