Uwaga - burze z gradem!

Uwaga - burze z gradem!

Biuro Prognoz Meteorologicznych regionalne Obszar: województwo...
BM Slam Stal w europejskich pucharach?

BM Slam Stal w europejskich...

Brązowy medal Mistrzostw Polski wywalczony w drugim sezonie w ekstraklasie...
Laureaci konkursów uhonorowani /foto/

Laureaci konkursów...

Prezydent Ostrowa spotkała się wczoraj z laureatami konkursów wojewódzkich i...
Prezydent Beata Klimek w N15 "Newsweeka"

Prezydent Beata Klimek w...

Beata Klimek, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego, znalazła się w...
Podyskutujmy o rowerowej infrastrukturze!

Podyskutujmy o rowerowej...

Już za tydzień, 27 czerwca, w Muzeum Miasta odbędzie się 4. Ostrowskie Forum...

Nieprawdopodobne

Która z trzech nieprawdopodobnych historii dotyczących Ostrowa, opublikowanych przez nas 1 kwietnia przypadła ci do gustu? /możesz zaznaczyć kilka/

Historia i wyniki »

3b59ed8134f1d9b2fe8578c33d17cca2.png
23
Piątek
Czerwiec 2017
Loading...
Poprzedni Czerwiec Następny
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
12
imieniny:
Albina, Wandy, Zenona
Zgłoś wydarzenie Pokaż kalendarz
Strona główna » Nauka

Mistrz kuchni JOËL’a GERMAIN’a w ZSU

2017-03-20 21:48:53

Zespół Szkół Usługowych realizuje projekt pn. „Chcę być profesjonalistą”, w ramach którego 20 nauczycieli zawodu i instruktorów praktycznej nauki zawodu, uczestniczyło w tygodniowym stażu zawodowym w Gradignan koło Bordeaux we Francji w ośrodku Chateau Mouleresns.

Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, a współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego. W ramach tego projektu także 44 uczniów ZSU będzie odbywać swoje praktyki zawodowe w Niemczech i Wielkiej Brytanii.

zdjecie

Celem staży zawodowych kadry ZSU było doskonalenie warsztatu pracy w zakresie rodzajów win francuskich, metod ich łączenia z potrawami, francuskimi metodami i technikami stosowanymi w kuchni i wykonywania typowych potraw kuchni Akwitanii. Staż  miał charakter profesjonalnych warsztatów prowadzonych przez JOËL’A GERMAIN’A, który uzyskał dyplom zawodowy w roku 1969. Przez okres pracy zawodowej pracował w słynnej restauracji Fouqueds w Paryżu, w restauracjach w Monaco, na Lazurowym Wybrzeżu i w Bordeaux. Bardzo dobra atmosfera stażu we Francji, profesjonalna realizacja zajęć, skutkowały zaproszeniem gościa do Ostrowa Wielkopolskiego. Zaproszenie wystosowała kadra zawodowa uczestnicząca w stażu, na czele z Donatą i Donato Berchicci.

Joël Germain, po spotkaniu 16 marca 2017 roku, z dyrekcją szkoły oraz nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych obejrzał pracownie zawodowe, co wzbudziło jego duże zainteresowanie i uznanie. W piątek Joël Germain przeprowadził zajęcia gastronomiczne na temat kuchni francuskiej z młodzieżą klasy 3tb uczącą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.  Młodzież z klasy 3 technikum wykonywała: przystawkę – grzanki z kozim serem i miodem, danie główne – pierś z kaczki z sosem chutney, deser – naleśniki z kremem pomarańczowym.

zdjecie

Podczas zajęć, które odbyły 17 marca 2017 roku, uczniowie poznali techniki kulinarne wykorzystywane w kuchni francuskiej oraz nabyli nowe umiejętności zawodowe.

Pobyt francuskiego mistrza kucharskiego w Zespole Szkół Usługowych to efekt dodany realizowanego projektu, co jest dużą satysfakcję dla dyrektora szkoły, kadry zawodowej oraz pracowników Referatu Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Wydziału Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.

Źródło: www.powiat-ostrowski.pl



Pierwsza grupa uczniów kierunku kolejowego w Technikum Nr 3 im. Ernesta Malinowskiego w ostrowskim Zespole Szkół Budowlano-Energetycznego ma za sobą staż zagraniczny w Lipsku. Staż realizowany był...

2017-06-17 09:56:29

W czerwcu grupa uczniów i nauczycieli Szkoły Podstawowej nr 5 im. Mieszka I w Ostrowie Wielkopolskim uczestniczyła w międzynarodowym spotkaniu programu Erasmus + w Atenach. Było to już trzecie...

2017-06-20 10:15:22

Wakacje to czas obozów, również tych sportowych. O tym kiedy warto i dlaczego warto wysłać na taki obóz naszą pociechę rozmawiamy z Piotrem Reissem.

2017-06-20 10:38:56

NAJNOWSZE OKAZJE

NAJNOWSZE TUBONY

NAJNOWSZE GAZETKI

Dołącz do
swoich znajomych!